„Inspectoratul” Școlar Civic – ISC – Rezumat-Cadru

Proiectul propune crearea unui instrument de consultare, prin dezvoltarea unei platforme web cu 2500 de profesori și 500 de elevi, pentru a fi consultați continuu, periodic, tematic și pentru reacție rapidă în raport cu decizii județene/naționale pe teme de educație. Periodic, vor fi publicate și diseminate către factorii de decizie rezultatele consultării profesorilor și elevilor.

Rezultatul consultărilor se va transpune în acțiune, sub forma a 120 de webinare pentru formare, activare și dezbatere pe teme școlare, pe teme legate de sectorul ONG și pentru dezvoltarea abilităților de watchdog și de monitorizare a 1000 de profesori și 200 de elevi.

Cei mai activi 100 de profesori și 20 de elevi, alături de 10 ONG-uri locale, vor fi implicați în 20 de întâlniri de advocacy cu 10 Inspectorate Școlare Județene, ducând la 5 modificări procedurale județene. În urma întâlnirilor, 10 „Inspectorate” Școlare Civice vor fi create la nivel informal.

3 întâlniri de advocacy cu ONG-uri naționale și cu Ministerul Educației vor urmări o schimbare structurală, valorificând rezultatele acțiunilor de consultare și de activare precedente.

O coaliție formată din 3 ONG-uri naționale, 10 ONG-uri locale, 100 de școli, 10 Inspectorate Școlare și Ministerul Educației va reglementa modul de funcționare și de utilizare pe viitor a platformei web de consultare, în vederea fundamentării empirice a următoarelor decizii și politici publice în educație.

Scopul proiectului: Creșterea nivelului de consultare, activare și participare a profesorilor și elevilor în luarea deciziilor și în elaborarea politicilor educaționale, prin crearea unei platforme online de consultare continuă, periodică și tematică, prin webinare pentru activare civică, prin întâlniri de advocacy cu factori de decizie județeni și naționali și prin dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri și a unei rețele de Inspectorate Școlare Civice Județene.

Obiectivul 1: Creșterea nivelului de consultare a profesorilor și elevilor prin crearea, promovarea și operaționalizarea unei platforme online de consultare continuă, periodică și tematică, pe baza căreia să fie sintetizate problemele și sesizările, opiniile și inițiativele a minim 2500 de cadre didactice și minim 500 de elevi, și apoi comunicate prin Buletine de consultare trimestriale către beneficiari, către 400 de școli, 40 de ISJ-uri, 20 de ONG-uri, Ministerul Educație, mass-media și alte instituții relevante.

Obiectivul 2: Creșterea nivelului de activare civică a profesorilor și elevilor prin organizarea a 120 de webinare, cu implicarea a 1000 profesori și 200 elevi, pe teme rezultate din consultare, pentru formarea abilităților de watchdog și monitorizare locală, pentru promovarea sectorului ONG, pentru dezbaterea problemelor dar și pentru propuneri de ameliorare instituțională și sistemică, sintetizate și comunicate prin Buletine de activare trimestriale către beneficiari, către 400 de școli, 40 de ISJ-uri, 20 de ONG-uri, Ministerul Educație, mass-media și alte instituții relevante.

Obiectivul 3: Creșterea nivelului de participare a profesorilor și elevilor prin organizarea a 10 campanii de advocay județene constând în întâlniri fizice și online între profesori/elevi și reprezentanți ISJ, printr-o campanie de advocacy națională pe teme rezultate în urma consultărilor și webinarelor, prin 13 luări de poziție publice/comunicate de presă, ducând la 5 modificări procedurale locale și la 1 modificare structurală națională în domeniul educației preuniversitare.

Structura, obiectivele și ciclul de intervenție al proiectului sunt sintetizate în tabelul de mai jos.

Beneficiarii proiectului

Beneficiari finali: Prin campanii de promovare online, 2500 profesori preuniversitari + 500 elevi, din 10 județe, se vor înregistra pe platforma web de consultare. 75% dintre ei răspund la chestionare de consultare și comunică nevoi specifice de implicare și participare. 1000 profesori + 200 elevi, din 10 județe participă la webinare. Cei mai activi 100 de profesori și 20 de elevi participă la 20 de întâlniri de advocacy cu 10 ISJ-uri.

Pentru sustenabilizarea platformei, 3 ONG-uri naționale + 10 ONG-uri locale + 10 Inspectorate Școlare Civice (ISCJ-uri) sunt implicate în activități cu Ministerul Educației și 10 ISJ-uri pe teme rezultate din consultarea profesorilor și elevilor. Beneficiari intermediari: 100 unități școlare, 10 ONG-uri locale, 10 ISJ-uri, Ministerul Educației, 3 ONG-uri naționale active în educație.