Campanie advocacy IASI - Îmbunătățirea comunicării prin website-ul ISJ Iași.

Campania de advocacy a fost inițiată de prof. KEHLAOUI Carmen (responsabil advocacy local), alături de prof. LEONTE Alina-Mihaela (voluntar advocacy local) de la Școala Gimnazială „George Călinescu” Iași, alături de alte cadre didactice și elevi, și cu susținere din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași și a Asociației Cetățenilor implicați în Comunitate Iași.

Campania se derulează pe baza unui PLAN DE ADVOCACY propus la nivel local de Fundația World Vision Romania și agreată cu Inspectoratul Școlar Județean. Campania constă în organizarea de consultări prin chestionare, workshopuri cu profesori/elevi din județ, și în organizarea a două întâlniri de advocacy cu participarea reprezentanților World Vision, a zece cadre didactice și elevi voluntari, a unui reprezentant ONG local și a trei reprezentanți ISJ.

După definirea tematicii de advocacy în cadrul unui workshop școlar, s-a realizat un studiu pe bază de chestionar la care au răspuns 49 de cadre didactice din învățământul preuniversitar din jud. Iași. RAPORTUL DE CONSULTARE este disponibil aici.

PRIMA ÎNTÂLNIRE CU REPREZENTANȚI ISJ IAȘI a avut loc pe 13 decembrie 2023 la sediul ISJ, cu participarea a 13 cadre didactice, 3 elevi/eleve, 1 reprezentant ONG și 3 reprezentanți ISJ.

În data de 13 decembrie 2023, la sediul IȘJ Iași, a avut loc prima întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean din cadrul proiectului. Au fost prezenți d-na Inspector Școlar General, profesor Luciana Antoci, Inspector Școlar Proiecte Educaționale, profesor Gabriela Conea, Inspector Școlar pentru Management Instituțional, profesor Claudiu Popa și Inspector Școlar pentru Management Instituțional, profesor Țîrcă Cristinel.

D-na Inspector Școlar General a a avut cuvântul de deschidere, salutând ideea proiectului și preocuparea pentru o comunicare și informare corectă, actualizată. Kehlaoui Carmen, responsabilul Advocacy Local, director al Școlii Gimnaziale „George Călinescu” Iași a prezentat sugestii de îmbunătățire a website-ului instituției gazdă, pornind de la concluziile workshop-ului derulat cu profesorii și elevii din școala inițiatoare, anterior ședinței, dar și de la raportul chestionarului online aplicat la nivelul județului. Prezentarea s-a canalizat ulterior pe aspecte legislative și de management identificate pe site. Profesori de diferite specialități au exprimat dorința de a regăsi mai multe resurse educaționale deschise, tipizate, iar elevii au făcut referire la conectarea cu Consiliul elevilor și resurse educaționale deschise pentru elevi.

În susținerea inițiativei celor prezenți, d-na Ioana Irena Brodoceanu, președinte al Asociației Cetățenilor Implicați în Comunitate Iași, a pus accent pe aspectul civic al demersurilor, pe deschiderea către sugestii și atitudinea colaborativă a reprezentanților IȘJ Iași. Concluziile și propunerile primei întâlniri vor fi prioritare pe agenda celei de-a doua întâlniri, mai ales pentru că se intenționează o reconfigurare a site-ului IȘJ Iași, iar sugestiile au fost considerate ca binevenite.

(Campania face parte dintr-o serie de 10 campanii de advocacy derulate în paralel în 10 județe ale țării: Suceava, Iași, Vaslui, Buzău, Constanța, Ialomița, Călărași, Dolj, Brașov, Cluj organizate pe teme diverse în relația cu Inspectorate Școlare Județene locale în perioada septembrie 2023 - ianuarie 2024)