Webinar 1 - Modul 3 - Prevenirea și combaterea bullying-ului și violenței școlare

Prima parte a seriei de 3 webinare pe tema Prevenirii și combaterii bullying-ului și violenței școlare a avut loc în data de 16 martie. Au participat 975 de cadre didactice, care au avut posibilitatea să pună întrebări și să vină cu completări la cele 5 prezentări susținute de 5 Formatori voluntari care s-au înscris pentru prezentări.

Unul dintre punctele discutate și care a stârnit cel mai mare interes a fost diferența dintre bullying și infracțiuni la adresa persoanei, sancționate de legea penală. Iar părerea general valabilă a fost că multe dintre cadrele didactice nu au pregătirea suficientă pentru a sesiza granița dintre bullying - care nu este sancționat din punct de vedere legal - și alte infracțiuni cum ar fi lipsirea de libertate (ex. un copil este încuiat în toaletă), loviri și alte violențe, vătămare corporală, șantaj, instigare la ură etc. Și, mai mult decât atât, cauza acestor acțiuni ar putea fi de natură psihologică sau chiar psihiatrică, schimbând astfel radical modul de intervenție și prevenire. 

O altă idee care a stârnit interes a fost cea potrivit căreia bullyingul apare încă de la vârste fragede, preșcolare, motiv pentru care - spun dascălii - copiii ar trebui învățați încă din grădiniță că suntem cu toții diferiți, iar punerea de etichete nu este în regulă. 

Un subiect pe care nu s-a căzut însă de acord a fost cel referitor la miturile legate de bullying. În timp ce unii dintre participanți au catalogat anumite declarații despre acesta ca fiind mituri, alții le-au considerat realități.

O altă prezentare urmărită cu interes a fost cea despre un proiect Erasmus aplicat la o școală gimnazială din județul Iași: Sport pentru prevenirea și combaterea bullying-ului la orele de educație fizică.

Concluzia generală a acestui webinar a fost că mai sunt încă multe de discutat, analizat și studiat despre acest fenomen, care a luat amploare în urma activităților exclusiv online din timpul pandemiei. Managerul de proiect a reiterat faptul că izolarea nu  protejează, ci dimpotrivă - este unul dintre factorii declanșatori ai atitudinilor agresive. 

Mulțumim beneficiarilor și participanților pentru receptivitate și interes!

Cele 5 prezentări susținute voluntar de cadrele didactice în cadrul acestui webinar pot fi consultate mai jos.

- Școală și adolescență fără bullying. - prof. BĂSU Mihaela, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, jud. IAȘI;

- Mituri și realități despre bullying. - prof. SAVIN Mihaela, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, jud. BACĂU;

- Exemple de bune practici pentru combaterea bullying-ului la nivelul preșcolarității. - prof. COLICI Ionela-Alina, Școala Gimnazială „Lascăr Catargiu” Craiova, jud. DOLJ;

- Poșta bunăvoinței.- prof. GORA Nicoleta-Luminița, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Bacău, jud. BACĂU;

- Măsuri de prevenirea a bullying-ului în mediu școlar.- prof. HANGU Valentina-Liliana, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu, jud. IALOMIȚA;

- Proiect Erasmus+ Sport pentru prevenirea și combaterea bullying-ului la orele de educație fizică.- prof. LOZBĂ-ȘTIRBULEAC Dumitru-Daniel, Școala Gimnazială Rediu, jud. IAȘI.

 

Înregistrarea audio a webinarului poate fi accesată doar de utilizatorii înregistrați și logați pe website (Contul meu/ Login).