Campanie advocacy DOLJ - dezvoltarea literației în rândul elevilor

Campania de advocacy a fost inițiată de prof. Anca Irina NEDA(responsabil advocacy local), alături de prof. Lucia-Maria SOARE (voluntar advocacy local) de la Școala Gimnazială Malu Mare, Jud. Dolj, alături de alte cadre didactice și elevi, și cu susținere din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj și a Asociațiilor Amazonia și Alexandru cel Bun.

Campania se derulează pe baza unuiPLAN DE ADVOCACY propus la nivel local de Fundația World Vision Romania și agreată cu Inspectoratul Școlar Județean. Campania constă în organizarea de consultări prin chestionare, workshopuri cu profesori/elevi din județ, și în organizarea a două întâlniri de advocacy cu participarea reprezentanților World Vision, a zece cadre didactice și elevi voluntari, a unui reprezentant ONG local și a trei reprezentanți ISJ.

După definirea tematicii de advocacy în cadrul unui workshop școlar, s-a realizat un studiu pe bază de chestionar la care au răspuns 79 de cadre didactice din învățământul preuniversitar din jud. Dolj. RAPORTUL DE CONSULTARE este disponibil aici.

PRIMA ÎNTÂLNIRE CU REPREZENTANȚI ISJ DOLJ a avut loc pe 28 noiembrie 2023 la sediul Școlii Gimnaziale Malu Mare, jud. Dolj, cu participarea a 19 cadre didactice, 2 elevi/eleve, 1 reprezentant ONG și 5 reprezentanți ISJ.

Evenimentul a cuprins prezentarea planului de advocacy, prezentarea concluziilor chestionarului, metode de creștere a nivelului literației la copii. Prezentarea planului de advocacy a fost salutată de participanți și a dus la o colaborare între școli și ISJ Dolj în vederea implementării unui Plan de lectură în școli. A fost prezentat și modul de colaborare a unității școlare cu alte ONG-uri județene și naționale ca exemple de bune practici.

Dezvoltarea literației în rândul copiilor este un obiectiv pe care dorim să îl atingem zilnic. Inspectoratul Școlar Județean Dolj susține învățătorii să creeze cadrul pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Realizarea unui Plan de lectură pe baza Calendarului lecturii creat în timpul campaniei, folosit de profesori în „Insulele de lectură” este baza pentru îmbunătățirea nivelului de literație al copiilor.

Alte școli pot urma exemplul Școlii Gimnaziale Malu Mare, care a realizat Planul de lectură pentru gimnaziu. În fiecare zi, în cadrul „Pauzei de lectură” se organizează pauze în care copiii citesc împreună cu profesorii. În școală există „Laboratoare de literație” și un „Cufăr cu povesti” imens în curtea școlii în care copiii citesc și pe care este scris CITEȘTE!.

(Campania face parte dintr-o serie de 10 campanii de advocacy derulate în paralel în 10 județe ale țării: Suceava, Iași, Vaslui, Buzău, Constanța, Ialomița, Călărași, Dolj, Brașov, Cluj organizate pe teme diverse în relația cu Inspectorate Școlare Județene locale în perioada septembrie 2023 - ianuarie 2024)